APR 16 2014

Rekrytera rätt!

Tips

Rekrytera rätt

Att rekrytera är en stor del av ett företags verksamhet. Om inte rekryteringen fungerar som den ska kommer det betyda att företaget får en sämre personalstyrka. Arbeten handlar mycket om rätt person på rätt plats.

Tänk efter före

möte

Därför är det viktigt att rekryteringen sköts med bra precision för att på så sätt hitta rätt person till tjänsten. Att rekrytera fel kan i längden visa sig vara riktigt kostsamt. På grund av alla fackavtal och lagar som finns i Sverige går det heller inte att sparka någon hur som helst. Därför är det viktigt att rekryteringen blir rätt direkt. Om du vill skaffa dig en bättre överblick över vilka egenskaper som brukar utgöra en bra medarbetare kan du läsa den här artikeln från Företagande.

Ett återkommande tema i många av punkterna i artikeln är hur den anställda kommunicerar med både de som är högre i hierarkin och med sina arbetskamrater. Den perfekta medarbetaren kan anpassa sig efter situationen och känna in när det behöver livas upp och när man behöver falla in i ledet. De ger gärna komplimanger till sina medarbetare men klagar inte inför andra, de tycker att lösningen till problem inte alltid finns i publika konfrontationer. Insikten att ett samtal med chefen är betydligt mer produktivt är en av egenskaperna som Företagande tar upp.

För arbetsmiljön är det heller inte bra att byta ut folk hur som helst. Om rekryteringen inte blir rätt krävs det också att företaget på nytt sätter igång en rekryteringsprocess som också det kostar pengar. En rekryteringsprocess tar ofta många månader att genomföra vilket blir till en stor utgift.

Ta hjälp med rekryteringen

Vad många väljer att göra är att använda sig av en rekryteringskonsult. Tack vare att det blivit mer populärt att använda sig av konsulter finns det numera ett stort urval mellan olika företag. Ett sådant företag är Headagent som kan hjälpa dig eller ditt företag att hitta rätt. Fördelen med att använda rekryteringskonsulter är att de har lång erfarenhet inom området. Det är inte många företag som har tillräckliga kunskaper för att själva alltid göra det bästa valet. Rekryteringskonsulterna vet vad man ska kolla efter och vilka de vanliga fallgroparna är.

Speciellt viktig är rekryteringsprocessen när det kommer till högre positioner. En chef har stort ansvar och det betyder att han eller hon starkt kan påverka utvecklingen på ett företag. Lönen för chefen är också högre vilket betyder att en felrekrytering kan bli extra kostsam. Just därför kan det vara extra värt att ta hjälp av en rekryteringskonsult när det kommer till chefspositioner.

Smart tips

Vem Bill Gates är kan väl inte ha undgått någon någorlunda uppkopplad människa idag. För den som ändå gjort det så kan vi berätta att det är grundaren av Microsoft, företaget som bland annat ligger bakom operativsystemet Windows – det operativsystem som finns på huvuddelen av världens datorer.

Gates har vid ett flertal tillfällen varit världens rikaste man och är en entreprenör av guds nåde och har rekryterat en och annan chef i sin karriär. Han lär i en intervju ha gett ett rätt så tänkvärt tips som löd ungefär såhär:

– Jag har aldrig rekryterat en chef som inte gjort några fel.

Gates syftar med detta till att man genom de fel man gör i sin karriär kan lära sig mycket och utvecklas.