SEP 16 2015

Specialistkunskaper allt viktigare

Företag

karriär

Att specialisera sig är något som allt fler inser är en fördel på dagens arbetsmarknad. Men vad är egentligen en specialisering och varför har behovet stigit?

Både privatpersoner och företag

Det är inte bara företag som efterfrågar allt mer specialiserade kunskaper. Tack vare att internet gör det betydligt enklare att hitta vad man söker så har sajter som endast fokuserar på ett enda informationsområde börjat dyka upp. Ett exempel på detta hittar vi i Cino som är en informationssajt för allt man kan behöva veta inom casinobranschen. På hemsidan hittar man nyheter, recensioner erbjudanden inom det enda, specifika området.

Även inom andra till exempel byggsektorn ser vi fler exempel på företag som endast har ett enda fokus så som byte av fönster eller tak.

Bättre arbetsmarknad för specialister

För konsulter så är det ingen tvekan om att specialister inom något område har det mycket enklare att hitta välbetalda uppdrag. Just priset är dessutom något som oroar väldigt många konsulter. Mycket tack vare att företagen själv kräver enormt mycket trots att deras budgetar inte har ökat.

Ett annat orosmoln som specialister klarar sig igenom bättre är att allt fler företag tar och anställer istället för att ta in konsulter. Anställda har oftast bredare men inte riktigt lika vass kompetens. Detta gör att de till störst del hotar de mindre specialiserade konsulterna.

Hitta din egen SPECIALISERING

Att specialisera sig inom ett område är inte alltid något som kommer naturligt utan kan ibland ta tid. Att börja som generallist för att sedan eftersom inse vilka typer av uppdrag man gillar mest kan vara en bra taktik.